Miten koiran saa koirametsässä kiinni? Vinkkejä sujuvaan luoksetuloon

Miten koiran saa koirametsässä kiinni? Vinkkejä sujuvaan luoksetuloon

30.08.2024

Pohditko, miten koiran saa koirametsässä kiinni, kun on kotiinlähdön aika? Tämä huoli on yleinen, erityisesti silloin, kun kyseessä on ensimmäinen käynti koirametsässä. Jotta vierailu sujuisi mahdollisimman mukavasti ja stressittömästi, kokosimme tähän artikkeliin Eläinkoulu Välkyn Sari Alisaaren vinkit sujuvaan luoksetuloon.

Valitse koiralle mieluisat palkkiot

Sari Alisaari korostaa, että tehokkaan luoksetulon opettamisessa tärkeintä on valita palkkiot, joita koira todella arvostaa. ”Kun hallussa on koiran mielestä kivoja asioita, koiralla on motivaatiota harjoitteluun”, hän sanoo. ”Monesti maistuvimpia makupaloja ovat pehmeät ja lihaisat herkut, kuten keitetty maustamaton liha tai niin sanotut treenimakkarat. Makupaloista voi tehdä treenitaskuun 2–3 eri maun yhdistelmiä, jotta palkkioihin saadaan vaihtelua. Palkkiot voi myös toimittaa eri tavoin: suoraan kädestä suuhun, pienen jahtaamisen kautta, kopitellen tai maahan heitettynä.”

Kaikki koirat eivät motivoidu pelkistä makupaloista. Alisaari muistuttaa, että koirilla on yksilöllisiä mieltymyksiä ja kokeilemalla selviää, minkälaiset palkkiot kannattaa pitää juuri oman koiran kanssa käytössä. Lelut voivat toimia erinomaisina palkkioina: ”Toimiva lelupalkkio on yleensä sellainen, jossa on naru tai varsi, joka mahdollistaa yhteisen jahtaus- tai vetoleikin koiran kanssa. Myynnissä on myös erilaisia palkkaleluja, joiden sisälle voi piilottaa makupaloja.”

Opeta luoksetulovihje perusteellisesti

Luoksetulon harjoittelu on hyvä aloittaa kotona. Luoksetulovihjeen opettaminen vaatii aikaa ja johdonmukaista harjoittelua. Alisaaren mukaan on tärkeää, että koira oppii luoksetulovihjeen merkityksen ja sen, että kutsusta seuraa aina jotain mukavaa: ”Varmin tapa on ehdollistaa koira luoksetulovihjeeseen. Tällöin aivan ensimmäinen harjoitus on se, että koiralle sanotaan luoksetulovihje ja heti sen jälkeen annetaan palkkio.”

Tätä ehdollistamista kannattaa harjoitella muutamana päivänä 5 toiston sarjoissa, 3–5 sarjaa päivässä. Kun koira alkaa reagoida innokkaasti vihjeeseen, vasta tämän jälkeen koiran ja ihmisen väliin lisätään pienesti kerrallaan etäisyyttä.

”Ehdollistamisen ideana on saada luoksetulovihjeeseen samanlainen innokas reaktio kuin mitä esimerkiksi sanat ulos, herkku tai ruokaa saavat monesti koirassa aikaan”, Alisaari täsmentää.

Harjoittele asteittain haastavammissa ympäristöissä

Kun perusharjoittelu sujuu kotona, voit siirtyä harjoittelemaan luoksetuloa rauhallisissa ulkoilmaolosuhteissa, esimerkiksi lenkkipoluilla. ”Harjoittelu tulee toteuttaa liikaa ahnehtimatta onnistumispohjaisesti pala kerrallaan”, Alisaari muistuttaa. Häiriöiden lisääminen tulee tehdä asteittain, jotta koira saa mahdollisuuden oppia ja onnistua.

Alisaari korostaa, että koiran ei tarvitse aina olla vapaana: ”Pitkä liina on oiva apuväline turvallisiin luoksetuloharjoituksiin ja lyhyemmässäkin hihnassa voi hyvin harjoitella sitä, että luoksetulokutsuun reagoimisesta seuraa palkkioita.”

Alisaaren mukaan harjoitteluun voi lisätä myös toisinaan kiinniottamista niin, että palkitsemisen kanssa samalla hetkellä otetaan kevyesti ja lyhytkestoisesti pannasta tai valjaista ote, joka irrotetaan heti palkkioiden loputtua.

Pidä harjoitteluhetket lyhyinä ja kivoina

Harjoittelun tulee olla koiralle mukavaa, ei pakkopullaa. Lyhyet, hauskat harjoitteluhetket auttavat koiraa säilyttämään innostuksen.

”Muista mahdollistaa koiralle turvallista vapaana olemista ja puuhailua ilman, että toistuvasti kutsutaan luokse. Tällöin koira ei koe, että luoksetulot rajoittavat liikaa hauskanpitoa. Kun harjoittelu toteutetaan lyhyinä toistoina ja palkkiot ovat koiralle tavoittelemisen arvoisia, ovat vauhdikkaan iloiset luoksetulot todennäköisempiä”, Alisaari neuvoo.

Miten koiran saa koirametsässä kiinni, kun on aika lähteä kotiin?

Someron Koirametsä on ihanteellinen paikka antaa koirasi nauttia vapaudesta ja samalla harjoitella tärkeitä taitoja kuten luoksetuloa. Varaamalla riittävästi aikaa, hyödyntämällä oikeanlaisia palkkioita motivaattorina ja pitämällä harjoittelun positiivisena, varmistat, että koirametsäkäynti on onnistunut ja mukava kokemus sekä sinulle että koirallesi.

Alisaaren mukaan koiran kannattaa antaa alkuun tutkia paikkoja rauhassa ja kun uutuudenviehätys alkaa hieman laantua, voi koiraa kutsua satunnaisesti muutamia kertoja luokse.

”Jos halutaan lisätä volyymia luoksetulovihjeeseen, ihminen voi juosta koiraa karkuun, jotta saadaan aikaiseksi hauska hippaleikki. Kun koira saavuttaa ihmisen, palkitaan ruhtinaallisesti kehujen kera useammalla namilla tai kunnon leikkihetkellä.”

”Jos koira täytyy saada kiinni, ei kannata yritä napata koiraa lennosta vaan varmistaa, että koira on tullut syömään palkkioita joko maasta tai kädestä ja kun tilanne on rento, käsi lähestyy koiraa rauhallisesti. Myös koiran kytkemisen jälkeen kannattaa jatkaa palkitsemista ja tehdä koiran lempitemppuja, jotta hauskuus ei lopu kiinni ottamiseen”, Alisaari lisää.

Someron Koirametsässä on tuplaportti ja pienempi tarha eteisalueena. Se helpottaa koiran kiinniottamista ennen kotiinlähtöä. Voit myös houkutella koiran tutkimaan eteisaluetta muutamaan kertaan vierailun aikana, sillä sielläkin on paljon mielenkiintoisia hajuja. Näin eteisalueelle tuleminen on koiralle mukava kokemus.

Kotiinlähdön hetki voi olla stressitön ja mukava kokemus, kunhan olet valmistautunut etukäteen. Sari Alisaaren antamien vinkkien avulla voit tehdä luoksetulosta hauskan ja palkitsevan tapahtuman, jolloin koira tulee mielellään luoksesi myös kotiinlähtöhetkellä.

Tervetuloa Someron Koirametsään nauttimaan vapaudesta ja oppimaan yhdessä koirasi kanssa!

Varaa aika

Eläinkoulu Välkky on eläinten koulutukseen erikoistunut yritys, joka tarjoaa monipuolisia ja positiiviseen vahvistamiseen perustuvia koulutuspalveluja. Sari Alisaari on Eläinkoulu Välkyn kokenut ja arvostettu kouluttaja. Hän on intohimoinen koirien hyvinvoinnin edistäjä, ja hänen lähestymistapansa korostaa positiivisen suhteen rakentamista koiran ja omistajan välille.